DOLAR

34,5197$% 0.16

EURO

36,4538% 0.26

GRAM ALTIN

2.958,20%0,80

ÇEYREK ALTIN

5.069,00%0,31

TAM ALTIN

20.184,00%0,31

BİST100

9.121,66%0,99

BİTCOİN

3342309฿%3.88236

Öğle Vakti a 12:26
Hatay HAFİF YAĞMUR
  • Adana
  • Adıyaman
  • Afyonkarahisar
  • Ağrı
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Çorum
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Gümüşhane
  • Hakkâri
  • Hatay
  • Isparta
  • Mersin
  • istanbul
  • izmir
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kırklareli
  • Kırşehir
  • Kocaeli
  • Konya
  • Kütahya
  • Malatya
  • Manisa
  • Kahramanmaraş
  • Mardin
  • Muğla
  • Muş
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Şanlıurfa
  • Uşak
  • Van
  • Yozgat
  • Zonguldak
  • Aksaray
  • Bayburt
  • Karaman
  • Kırıkkale
  • Batman
  • Şırnak
  • Bartın
  • Ardahan
  • Iğdır
  • Yalova
  • Karabük
  • Kilis
  • Osmaniye
  • Düzce
a

Kav Mantarı ile Ateş Yakma Kültürü Devam Ediyor

Hassa ilçesinde kav mantarı ile ateş yakma kültürü devam ettirilerek gelecek nesillere aktarılıyor.

Hassa ilçesinde Amanos Dağları’nın yüksek kesimlerinde yaşlı ya da çürümüş meşe ve gürgen ağaçlarının gövdelerinde bulunan kav mantarları, bölgede bulunan doğa gezginleri ve hayvanlarını otlatan genç çobanlar tarafından toplanarak kav mantarı yapan yaşlılara veriliyor.

Küflerinden temizlenen mantarlar daha sonra kül yardımıyla kaynatılıyor. Ardından kurutulan mantarlar, küçük parçalara getirilerek yakmaya hazır hale getiriliyor.

Arpalıuşağı Mahallesi’nde yaşayan Muhammet Arık (86), nesillerdir bu geleneği sürdürdüğünü söyledi. Kav mantarının işlenmesinin zor olduğunu ancak bu yöntemle ateş yakmanın daha zahmetli olduğunu kaydeden Arık;

“Günümüz teknolojisinde ateş yakmak oldukça basit ancak bu gelenek zahmetli olduğu kadar da keyifli. Eskiden çakmağın olmadığı dönemlerde bu yöntemler kullanılıyordu. Ailelerimiz yemekleri bu şekilde ateş yakarak yapardı. Çobanlarımızın çantasında bulunurdu. Biz de bu kültürü yaşatıyoruz. Küçük parçalara ayrılan kav mantarlarını demir ve çakmak taşıyla tutuşturduktan sonra ateş yakıyoruz. Bu ateşin üzerine kuru otlar atıp nefes yardımıyla tutuşturduktan alev almalarını sağlıyoruz” dedi.

GELECEK NESİLLERE AKTARIYOR

Geçmişten gelen kültürü gelecek nesillere de aktarmak istediğini dile getiren Arık, küçük çocuklara da bu yöntemi öğrettiğini, ateş yakmaya hazır hale getirdiği kav mantarlarını ücretsiz dağıttığını anlattı.

Hatay Drone Çekimi Hatay Tanıtım Filmi
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Hatay’da eski kız arkadaşının yüzüne kızgın yağ döken sanık serbest bırakıldı

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

jojobetCasibom GirişDeneme Bonusu Veren SitelercasibomMeritking Girişholiganbet girişbaywinDeneme Bonusu Veren Sitelercasibom girişdeneme bonusuCASİBOM GÜNCEL