DOLAR

34,5731$% 0.12

EURO

36,1425% -0.28

GRAM ALTIN

2.962,90%0,04

ÇEYREK ALTIN

5.047,00%0,08

TAM ALTIN

20.124,00%0,09

BİST100

9.367,77%3,72

BİTCOİN

3401939฿%5.03303

İmsak Vakti a 05:50
Hatay KAPALI
  • Adana
  • Adıyaman
  • Afyonkarahisar
  • Ağrı
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Çorum
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Gümüşhane
  • Hakkâri
  • Hatay
  • Isparta
  • Mersin
  • istanbul
  • izmir
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kırklareli
  • Kırşehir
  • Kocaeli
  • Konya
  • Kütahya
  • Malatya
  • Manisa
  • Kahramanmaraş
  • Mardin
  • Muğla
  • Muş
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Şanlıurfa
  • Uşak
  • Van
  • Yozgat
  • Zonguldak
  • Aksaray
  • Bayburt
  • Karaman
  • Kırıkkale
  • Batman
  • Şırnak
  • Bartın
  • Ardahan
  • Iğdır
  • Yalova
  • Karabük
  • Kilis
  • Osmaniye
  • Düzce
a

Hatay’da Kapya Biber Hasat Mesaisi Başladı

Hatay’da yoğunlukla salça üretiminde kullanılan kapya biber, pazara inmeden tarlalardan satın alınıp fabrikalara taşınıyor.

Başta Antakya, Altınözü ve Reyhanlı ilçeleri olmak üzere kent genelindeki 22 bin dekar yerde yetiştirilen kapya biberde hasat mesaisi başladı.

Sabahın erken saatlerinde tarlaların yolunu tutan tarım emekçilerinin topladığı biberler, çuvallara yerleştirilip kamyonetlere taşınıyor.

Salça imali, sofralık tüketim ve baharat için kullanılan kapya biber, üreticisinden kilogramı 13-15 liradan satın alınıyor.

Toplanan eserlerin büyük kısmı, pazara inmeden salçaya dönüştürüleceği fabrikalara götürülüyor.

Kent genelinde 52 bin ton rekolte hedefleniyor

Antakya Ziraat Odası Başkanı Mehmet Muzaffer Okay, AA muhabirine, bölge üreticisinin son yıllarda kapya bibere yöneldiğini söyledi.

Kent genelinde 52 bin ton rekolte beklediklerini lisana getiren Okay, şöyle konuştu:

“Depremlerle birlikte kuraklığın olması ile Asi Irmağı ve barajlarda problem yaşanması nedeniyle ekim alanlarında biraz daralma oldu. Yeniden de önümüzdeki yıllarda çiftçi kapya bibere yönelmeye devam edecek. Genelde salçaya giden biber çeşidi olduğu için iç piyasayı hareketlendirecek. Çiftçimiz şu anda biberin randımanından mutlu görünüyor.”

Okay, kentte salça fabrikalarının artmasının eserin tarlada pazarlanmasını kolaylaştırdığını söyledi.

Kapya biberin sıkça tercih edildiğini anlatan Okay, “Ürünümüz, pul biber, salçalık biber ve Şanlıurfa’nın isot biberlerinde kullanılıyor. Pazar hissesi epeyce çeşitli bir eser.” dedi.

Çiftçilerden Hasan Akıncı da Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023’teki sarsıntıların akabinde 10 dönüm yerinde birinci kere hasat yaptığını söz etti.

Tarlasından dönem boyunca 50 tona yakın eser toplamayı hedeflediğini lisana getiren Akıncı, “Verimi yüksek olmasından ötürü kapya biberi tercih ediyoruz lakin fiyat konusunda biraz sorunumuz var. Eser fiyatı geçen yılın altında kaldı fakat gayret vermeye devam ediyoruz.” diye konuştu.

Fatih Akıncı da 15 yıldır kapya biber ürettiğini, topladıkları eserleri salça üretimi için fabrikalara sattığını belirtti.

Mehmet Yılmazer ise hasat devrinde çalıştıracak personel bulmakta zahmet çektiklerini söyledi.

Kaynak: AA / İktisat
Hatay Drone Çekimi Hatay Tanıtım Filmi
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Zelzeleyle birlikte 800 nüfuslu mahallenin nüfusu 10 kat arttı

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

jojobetCasibom GirişDeneme Bonusu Veren SitelercasibomMeritking Girişholiganbet girişbaywinDeneme Bonusu Veren Sitelercasibom girişdeneme bonusuCASİBOM GÜNCEL