DOLAR

34,3869$% 0.47

EURO

36,8522% -0.6

GRAM ALTIN

2.968,04%-0,25

ÇEYREK ALTIN

4.977,00%-0,14

TAM ALTIN

19.904,00%-0,14

BİST100

9.184,82%2,67

BİTCOİN

2627715฿%0.02088

İmsak Vakti a 05:37
Hatay KAPALI 12°
  • Adana
  • Adıyaman
  • Afyonkarahisar
  • Ağrı
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Çorum
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Gümüşhane
  • Hakkâri
  • Hatay
  • Isparta
  • Mersin
  • istanbul
  • izmir
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kırklareli
  • Kırşehir
  • Kocaeli
  • Konya
  • Kütahya
  • Malatya
  • Manisa
  • Kahramanmaraş
  • Mardin
  • Muğla
  • Muş
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Şanlıurfa
  • Uşak
  • Van
  • Yozgat
  • Zonguldak
  • Aksaray
  • Bayburt
  • Karaman
  • Kırıkkale
  • Batman
  • Şırnak
  • Bartın
  • Ardahan
  • Iğdır
  • Yalova
  • Karabük
  • Kilis
  • Osmaniye
  • Düzce
a

Hatay’da Zeytinyağı Üretimi Klâsik Yolla Devam Ediyor

Hatay‘ın Altınözü ilçesinde üreticiler, zeytinyağının daha doğal ve lezzetli olması için eseri atın çektiği taş değirmende sıkıyor.

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat’taki sarsıntılardan etkilenen ilçede, çok sayıda ailenin geçim kaynağı olan zeytinyağının üretimi sürüyor.

Tokaçlı Mahallesi’nde yaşayan kimi üreticiler, ilerleyen teknolojiye karşın yağ sıkımında “su zeyti” olarak isimlendirilen klasik prosedürü tercih ediyor.

Dalından toplanan zeytinler, asırlık taş değirmenin altına yerleştiriliyor. At gücüyle çevrilen değirmende ezilen zeytinler, bir müddet fıçılarda bekletiliyor. Sonrasında ılık suda yıkanan tanelerin yüzeye çıkan yağı süzülüp şişeleniyor.

“Taş değirmen çekirdeği büsbütün kırmıyor”

Üreticilerden Janet Çilingir, AA muhabirine, lezzeti ve kaliteyi artırdığı için yağ sıkımında klâsik yolları tercih ettiklerini söyledi.

Taş değirmen kullanımının fabrikasyon üretime nazaran meşakkatli olduğunu lisana getiren Çilingir, “Fabrikada 3-4 kilogram zeytinden bir litre zeytinyağı çıkarken ‘su zeyti’ yoluyla 7-8 kilogram zeytinden 1 litre yağ elde ediliyor. Üretimde ticari düşünenler bu prosedürü bıraktı lakin biz sürdürüyoruz.” dedi.

Çilingir, doğal yağın sağlıklı olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

“Yağımız polifenol, asit ve lif bedeli açısından fabrikasyon yağa nazaran daha kaliteli. Fabrikalarda zeytin çekirdeği büsbütün kırılıyor fakat taş değirmen çekirdeği büsbütün kırmıyor. Zeytin çekirdeğinde acı asit oluştuğu için fabrikadan çıkan eserler tüketilmeden evvel 1-2 ay dinlendirilir. Klâsik formülle ürettiğimiz yağ ise birinci andan itibaren tüketilebilir.”

Kaynak: AA / İktisat

Hatay Drone Çekimi Hatay Tanıtım Filmi
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

“Hatay Reyhanlı İlçe Emniyet Müdürü Mehmet Tipken oldu

HIZLI YORUM YAP

casibom girişjojobetCasibom GirişDeneme Bonusu Veren SitelercasibomCasibomMeritking GirişBets10holiganbet girişmarsbahis giriş